Parfymens betydelse genom tiderna

Den här bloggen beskriver mitt projektarbete jag gjorde om parfymer i gymnasiet. Jag tog studenten 2007 från samhällsvetenskapliga linjen med kultur och franska inriktning. Jag tänkte att detta arbete kunde glädja fler.

Antiken

Publicerad 2008-10-08 21:06:35 i Parfym Historia

Även i det antika Grekland var det egyptierna som införde sminket och parfymen genom Alexander den stores erövringar och på grund av att handeln ökade. Själva tillsatte grekerna blomdoftande oljor till kryddorna och åstadkom därmed den första kursändringen i parfymens historia. Nämligen att låta blommor ligga och dra i olja så att doften lakades ur.

I första hand var de grekiska parfymerna ett inslag i den medicinska vetenskapen. Man trodde att det kunde bota vissa sjukdomar. Detta är ursprunget till dagens moderna aromaterapi och läkemedel som med växtessenser sades från början driva ut onda andar genom de olika behandlingarna. Man ansåg att parfymen hade ett gudomligt ursprung och i den grekiska mytologin finns många sagor som berättar hur doftande oljor kunde förföra de olika gudarna.

Parfymörerna i Grekland höll gemensamma möten när de skulle skapa nya parfymer, där de även diskuterade politik. De hade stor känsla för estetik och konst, och började tillverka speciella flaskor att bevara smörjelser, parfymer och oljor i. Dessa flaskor kan man fortfarande se på olika museer världen över.

Vad ansåg då antikens greker om parfym? I det antika grekland var det inte bara gudamyter som präglade samhället utan man intresserade sig också mycket för filosofi. Från 400-talet f Kr finns en liten filosofdiskussion om vällukt bevarad. Platon ansåg att parfymer var omanliga och lockade till njutningslystnad och därför borde användas bara av prostituerade. Vettigt folk skulle nonchalera de djuriska sinnena lukt och smak och istället förädla synen med geometri och hörseln med musik. Sokrates ansåg att det enda en fri man borde lukta var svett från gymnastiska övningar, som då naturligtvis till skillnad från en slavs svett luktade gott - såg på saken med mindre dubbelmoral och ogillade parfym av krassare skäl: De suddade ut de sociala skillnaderna. Bättre för alla var att kunna lukta sig till vem som var herre och slav.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cecilia

Jag är en tjej med brinnande intresse för parfym. Jag är fascinerad över parfymens historia, hur det påverkar vårat samhälle och självklart alla senaste trender. Historia delen i bloggen är mitt projektarbete från gymnasiet "Parfymens betydelse genom tiderna". Genom det lärde jag mig otroligt mycket som jag känner att jag vill dela med mig utav. Trevlig Läsning!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela